Szezonnyitásnak kiváló: teltház a FUNKY RUN-on!

Február 26-án több mint 1800-an búcsúztattuk együtt a hamisítatlan magyar farsangot a kőbányai pincerendszerben. FUNKY RUN – Keresd a fánkot az alagút végén! fantázianévvel nagyszerű hangulatban, ötletes jelmezekkel, egyedi fánkos pólóval, éremmel, hagyományos lekváros fánkkal a frissítőben, új versenyszámmal, sok-sok meglepetéssel földfelszín felett és alatt zajlott le az idei Föld Alatti Futásunk.    

A 2022-es Föld Alatti Futás nemzetközi karneváljainak megteremtése után ezúttal „hazai vizekre eveztünk” és egy hagyományos magyar farsangot varázsoltunk a kőbányai alagútrendszerbe, illetve a Rottenbiller parki versenyközpontunkba. A résztvevők találkozhattak busókkal, kéményseprővel, menyasszonnyal, konfettivel, boszorkánylépcsővel és megannyi tipikus farsangi kellékkel.

A 7:30-kor „rajtoló” időrendünk 8 futó – és 1 túratávja hosszú napot sejtetett, mely végül kb. 11 órával később egészen parádés módon ért véget a TRY HARD debütálásával. Azonban ne ugorjunk ennyire előre, hiszen már reggeltől számos érdekes és izgalmas kitelepülésre lehettek figyelmesek a látogatók a versenyközpontban.

A legnagyobb területen elhelyezkedő és legnagyobb figyelmet kapó aktivitás mindenképpen a 2023-as budapesti atlétikai vb installációja volt. Magyarország történetének legnagyobb rendezvénye augusztus 19. és 27. között kerül megrendezésre Budapesten, e világhírű esemény népszerűsítésének egyik helyszíne lehettünk. A versenyen teljesítők egy 50%-os kedvezménykuponban részesülhettek, mellyel 4 db jegyet vagy bérletet vásárolhatnak majd a világbajnokságra, de emellett a vb standjánál kipróbálhatták magukat gátfutásban, illetve fotózkodhattak a visszaszámlálónál is, mely ekkor 174 hátralévő napot mutatott. Azok, akik elég figyelmesek voltak a délelőtti órákban Nyári Dia színésznővel is selfiezhettek itt.

A versenyközpontban kapott még helyet a Merkapt Zrt. sátra, ahol a futók farsangi fejfedőket felpróbálva és jelmezeket viselve készíthettek fényképeket egy profi fotógép segítségével, a HopTop Brewery standjánál az új, alkoholmenetes üdítőt a Hopsodát kóstolhatták meg kicsik és nagyok, a Billog foodtruck pedig a legfinomabb burgereket kínálta az energia és kalória visszapótlásra éhezőknek.

Maradva a földfelszínen, büszkén számolunk be azokról a boldog és önfeledt gyermekekről, akik kifestve, jelmezbe öltözve vagy csak egyszerűen cuki futócuccban, várakozással teli tekintettel vágtak neki a 300 méteres ovis és a 700 méteres sulis és családi futamnak. Utóbbiban természetesen már felnőtt hozzátartozójukkal együtt, kézenfogva szakították át a célszalagot. A több mint 150 résztvevőt Radványi Gábor Kőbánya alpolgármestere rajtoltatta el, a kicsik pedig mosolyogva, felszabadultan tették meg saját kis körüket a kőbányai parkban, hogy aztán hozzájussanak a frissítőben édes illatokat árasztó szalagos farsangi fánkhoz és az elmaradhatatlan befutóéremhez.

Ameddig a kicsik futkároztak, addig az első Ötpróbás túracsoport már felfedezőkörúton járt a pincerendszerben, annak a 8 km-es túrának a részeként, melyből még két csoport elindult a nap folyamán, 10:30-kor és 15:00-kor. A túrázók megismerték Kőbánya legszebb részeit, megtekintették nevezetességeit és a profi idegenvezetők történeteit hallgatva átadták magukat a történelemnek.

A FUNKY RUN királytávjának mezőnye nem sokkal 9:30 előtt már a Szőke Fanni által vezényelt bemelegítés mozdulatait követte, hogy aztán egyéniben vagy 2-3 fős váltóban teljesítsék a 21 km-es távot. A közel 300 fős tömegben láthattuk Tamás Ritát a Ne pánikolj, sportolj mozgalom alapítóját, Ötpróba túra nagykövetet,Kiss Gergelyt, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. kommunikáció igazgatóját, Ötpróba futó nagykövetet, és Gajdos Tamást, televíziós műsorvezetőt, Ötpróba kerékpár nagykövetet is, akik 3 fős váltóban, 3 db 7 km-es kört futva abszolválták a futamot.

A félmaratont teljesítők rajtja után került sor a nap első eredményhirdetésére, melynek különlegességét egy a budapesti atlétikai vb-hez köthető bejelentés adta. A sulihős program részleteit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a média képviselői és az izgatott szülők, illetve gyermekek előtt. Az ovis, sulis és családi futamok kategóriáinak dobogós helyezettjeit Szentkirályi Alexandra és Kiss Gergely díjazta a nekik kijáró oklevéllel, éremmel és a Raiffeisen Bank  által felajánlott ajándékcsomaggal.

Kora délután, egészen pontosan kb. 12:15-kor telt meg végleg a KÖSZI előtti terület, hiszen egyszerre 600 fő melegített be az 1, rövidebb körös 4,3 km-es távra. Elképesztő látványt nyújtott ennyi lelkes szabadidő sportoló, akik önmaguk leküzdésére és a nem mindennapi élmények magukba szívására készültek, nemtől, kortól, edzettségi állapottól függetlenül. Várakozásuk nem maradt eredménytelenül, hiszen a pincerendszer 2,3 km-es szakaszán számos farsangi kép – és hangeffekt várta őket, sőt mi több, több helyszínen is láthatták a budapesti atlétikai vb extra vetítéseit, a sportági figurákkal, a hangulatvideóval, a Nemzeti Atlétikai Központ látványtervével.Az alagút kör mezőnyében is észrevehettünk ismerős arcokat, velünk futott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, Szemán Róbert a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője és Cseh László olimpiai ezüst – és bronzérmes úszó, Ötpróba úszó nagykövet is.

Nem sokkal később következtek a 7 km-es körök, közel 400 fő választotta a minimaraton (1 db 7 km-es kör) és közel 200 fő a midimaraton (2 db 7 km-es kör) távját. E két futótáv fogta közre az utolsó Ötpróbás túracsoportot, akik a regisztrációnál kapott ajándék kitűzőt viselve indultak útjukra, hogy bezsebeljék az ígért Ötpróba pontot, illetve betekintést nyerjenek a titokzatos járatrendszerbe. A túrázók kb. 125 fős összlétszáma is mindenképpen elismerésre méltó.

Az utolsó „normál” (hiszen hátra volt még az új attrakciónk…) futószámok teljesítői nagy lendülettel és megannyi kíváncsisággal rajtoltak el, hogy átéljék azokat a különleges hatásokat, melyeket egy megvilágított, bábukkal kiszínesített, zenével és hangeffektekkel megspékelt, a budapesti atlétikai vb futófolyosóját életre keltett kőbányai pincerendszer nyújtani tud.A 7 km-es távra is maradt még ám nagy név, hiszen e távon rótta le saját körét Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, az Ötpróba kajak-kenu nagykövete is.

A mezőny– ahogyan a többi a pincerendszert is érintő távé – a frissítőben kézhez kaphatta az Absolute Live sportitalát, egy Nagykállói almát és egy frissen sütött porcukros fánkot. Természetesen mindezeket már nyakukban egy egyedi fánkos befutóéremmel fogyaszthatták el.

A nap megkoronázásaként jöhetett egy rövid, de annál izgalmasabb és keményebb táv, a 2,2 km-es TRY HARD. A most debütáló akadályfutást több mint 100 fő vállalta be, akik rendkívül izgatottan toporogtak a rajtkapu mögött. A rajtpisztoly durranására elinduló csoport rekordsebességgel ért el a pince bejáratához, majd veselkedett neki a mindössze 1 km-es földalattiszakasznak. Ám ez az 1 km bőven tartogatott merész kihívásokat, voltak gumiabroncsok, olajos hordók, falról lógó láncok, kifeszített kötelek, egy roncsautó, összeeszkábált fa akadályok és még egy lovaskocsi is. Az akadályok teljesítését – némi alap útmutatás mellett – a futók fantáziájára bíztuk, lehetett mászni, ugrani, kerülni, bújni, a lényeg, hogy át kellett jutniuk rajtuk. Nyugodt szívvel konstatálhattuk, hogy a rajt után mintegy 20 perccel már mindenki a célban fújhatta ki magát és vehette magához az előbbiekben taglalt befutócsomagot és befutóérmet.

Mi pedig nem győztük hallgatni az élménybeszámolókat és pozitív visszajelzéseket a TRY HARD-ot, illetve összességében az eseményt tekintve.

Felejthetetlen érzés volt!

Az 1827 fő részvételével lezajlott FUNKY RUN – Keresd a fánkot az alagút végén! rendezvényt egy kiváló szezonnyitónak könyveljük el, melyen, egyedülálló módon fánkkal frissítettünk, új versenyszámot avattunk és remélhetőleg rengeteg szabadidő sportolónak adtunk felejthetetlen élményt, mi több vágyat arra, hogy visszatérjen hozzánk.

Köszönjük támogatóinknak:

Merkapt Zrt., Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat, 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság, Hétköznapi hősök – Hősök Tere, Szerencsejáték Zrt., Pappas Autó Kft., Raiffeisen Bank, Absolute Live

 

Gratulálunk minden résztvevő teljesítményéhez!

Zseniálisak vagytok, hamarosan újra találkozunk!

 

Fotók: Besenyei Gergely