Karnevállal ünnepeltük a visszatérést

A világjárvány okozta korlátozások miatt 2020 februárjában rendezhettünk legutóbb Föld Alatti Futást, illetve ugyanezen év októberében csábíthattuk le legutóbb a futókat a kőbányai pincerendszerbe. Ez most nagy örömünkre újból megtörténhetett, hiszen február 20-án ismét birtokba vehettük a titokzatos alagútrendszert, ezúttal a karneváli életérzésre felfűzve a földfelszín feletti és alatti tematikát.

Nem titkolt vágyunk volt az utóbbi években, hogy egyszer Budapestre és azon belül is Kőbányára, a Föld Alatti Futásra hozzuk a világ leghangulatosabb és legnépszerűbb karneváljainak „feelingjét”, így nem volt kérdés, hogy a verseny – és az alagútfutás visszatérését egy igazi fiesztával szeretnénk megünnepelni.

Egy igazán hosszú napot terveztünk, 7 futótávval és 1 túratávval, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig, a gyermekektől a felnőttekig, a szabadidő sportolóktól az amatőrökig, vagy akár a profikig mindenki megtalálja az edzettségi állapotának, hangulatának megfelelő versenyszámot.

Mint minden eseményünket, természetesen ezt is az ovisok és sulisok futama nyitotta meg, akik a 300, illetve a 700 méteres távot teljesítették jókedvűen, mosolyogva, szüleik biztatása mellett. A résztvevők között láthattuk a nemrég indult Nagy Életmódválasztó JUNIOR program néhány tagját, mely hűen tükrözi az életmódváltó gyermekek akaraterejét, elköteleződését a program iránt. Hatalmas boldogsággal töltött el minket továbbá, hogy rengeteg gyermek érkezett jelmezben, teljesen átadva magát így a farsangi tematikának és a beöltözés varázsának. Közel 80 gyermek futotta le a kisebb, illetve a nagyobb kört a Rottenbiller parkban és annak környezetében, kiérdemelve így az egyedi kivitelű, festett befutóérmet és frissítőt.

Nem sokkal később a családi futam résztvevői is rajthoz álltak, hogy ezúttal a felnőttek és gyermekek kézenfogva, együtt teljesítsék a 700 méteres távot. A futam végén beérkezőket az egész félmaratoni mezőny megtapsolta, akik addigra már túl voltak a Kisó által vezényelt bemelegítésen, hogy a rajtpisztoly eldördülése után, a nap folyamán először, ők nyerjenek bepillantást a pincerendszer karneváli rejtelmeibe. A közel 200 fős mezőnyben több olimpiai, Világ – és Európa-bajnok sportolót, Ötpróba nagykövetet láthattunk.

Háromfős váltóban teljesítette a 21 km-t a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kiss Gergely (Ötpróba futó nagykövet), a háromszoros aranyérmes kajakos Storcz Botond (Ötpróba kajak-kenu nagykövet), és az Ötpróba projektvezetője, Szélpál Tamás, valamint egy másik trió tagjaként, az olimpiai ezüstérmes úszó Cseh László (Ötpróba úszó nagykövet), az olimpiai ezüstérmes kajakos Varga Ádám, illetve a televíziós műsorvezető, újságíró Gajdos Tamás (Ötpróba kerékpár nagykövet).

A délutáni órákba átlépve már indulásra készen várakozott a közel 400 fős tömeg, hogy a legnépszerűbb, 4,3 km-es távon útnak induljon egyenesen a pincerendszerbe. A rajtzónákban kreatívabbnál kreatívabb, színesebbnél színesebb maskarákkal találkoztunk, amik könnyen beleolvadhattak a földalatti kép, hang, fény – és videó effektekbe, melyek egyetlen célt szolgáltak: hogy testközelből, igazi – a velencei és a riói karneválra kihegyezett – buli élményt nyújtsanak. A rajtszám átvételnél kapott egyedi grafikájú technikai póló mellett a célban sem hagytuk ám a futókat tárgyi emlék nélkül, mindenki bezsebelhette a farsangi grafikájú egyedi befutóérmet.

A versenyszámok végéhez közeledve a 14 és a 7 km-es táv indulói várták már csak türelmetlenül, hogy átéljék mindazt, mellyel a 21 és a 4,3 km-es távot teljesítők már találkoztak a titokzatos alagútrendszerben. Felkészült, izgatott arcok toporogtak a rajtszalag mögött, a közel 300 fős mezőnyben (14 km és 7 km résztvevői) 7 km-en futott többek között Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, illetve Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

Az utolsó, 7 km-es távra jelentkezettek a csodás színekkel tarkított naplementében érkeztek vissza a versenyközpontba és természetesen nekik is kijárt a frissítő, illetve a befutóérem, hogy kerek egésszé varázsolják a Föld Alatti Futás versenynapját.

A bevezetőben megemlített túratáv sem elhanyagolandó, több mint 150 fő sétálta le a 8 km-es távot, melyet profi túravezető kalauzolása tett még érdekesebbé, számos tudnivaló hangzott el mind a földfelszín feletti, mind pedig a földfelszín alatti szakaszokról. A hallgatóság között találtuk a több mint fél éve tartó Nagy Életmódválasztó program néhány résztvevőjét, akik immár megfelelő edzettségi állapotban és a kívánt fejlődés útján igencsak előrehaladva lépdeltek Kőbánya utcáin. A túrázók büszkén viselték az emlékként kapott kitűzőt, minden bizonnyal kellemes fáradtsággal együtt járó jóleső élményben volt részük a Kőbánya legszebb parkjain és látnivalóin át vezető útvonal megismerésével.

Az 1180 fő részvételével lezajlott 2022. évi Föld Alatti Futást sikeres, farsangi élményekben, jelmezekben, karneváli hangulatban gazdag versenynek könyveljük el, melyen öröm volt látni ennyi önfeledt, izgatott, közösségi élményre és minőségi szabadidősportra vágyó futót, akik barátaikkal, családjaikkal, futó társaikkal együtt teljesítenek.

 

Gratulálunk minden résztvevő nagyszerű teljesítményéhez!

Büszkék vagyunk Rátok!