Ilyen még sosem volt: több mint 2500 résztvevő a Föld Alatti Futáson!

„Dübörög a lábunktól a föld, dübörög a hangunktól a ház…” Február 24-én igazán dübörgött a kőbányai pincerendszer, hiszen több ezer szabadidő sportoló bulizott együtt a föld alatti futódisco-ban! Az „Érezd a ritmust” szlogennel lezajló versenyen visszaköszöntek az igazi disco kellékek és jellemzők, jöttek a flitterek, az élénk, harsány öltözetek, a parókák, a DJ a pult mögött, a lézer, a táncosok és nem utolsósorban jöttek a partizni vágyó futók.

A februári hónap megkerülhetetlenül a farsang hava, februári eseményünk pedig néhány éve – a halloween-i versenyhez hasonlóan – tematikussá vált, a „futódisco” pedig már régóta a listánkon szerepelt, most ennek is eljött az ideje. 2024. február 24. gyönyörű dátum, ráadásul szökőnap, úgyhogy egy ilyen élményre igazán megérte 4 évet várni… 🙂

A már-már szokásosnak mondható futótávjaink ezen a napon is kiegészültek gyalogos távokkal, időrendünkben szerepelt három csoportban (8:00, 14:00, 15:00), közel 300 fő részvételével 2-3 km-es alagút túra, mely kb. 2 km-es szakaszon érintette az egyedülálló kőbányai pincerendszert, ezúttal a disco korszakra jellemző minden installációjával és effektjével együtt. A szemfülesek a reggeli túracsoportban találkozhattak Thuróczy Szabolcs színésszel is.

Emellett egy 8 km-es Ötpróba túrát is indítottunk, kb. 90 fővel, mely a közösséghez tartozóak számára 1 megszerezhető túra ponttal kecsegtetett. Ők szintén beleshettek a futótávok föld alatti birodalmába, de megismerhették Kőbánya legszebb földfelszín feletti látványosságait is. A túrát teljesítők ajándék kitűzővel, sok-sok az idegenvezető által elmondott érdekességgel és nem utolsósorban fantasztikus élménnyel térhettek haza.

A versenynap futamait mindig a legkisebbek kezdik, ez most sem volt másképp, a Rottenbiller parkot elsőként az ovisok, majd a sulisok és végül a családok vették birtokba, akiket immár évek óta Szőke Fanni személyi edző melegít be, rendkívül jókedvűen, mosolygósan, igazán meghozva a kedvet egy kis rövidtávú futáshoz. A gyermektávokat D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere rajtoltatta el, Ő így közvetlen közelről nézhette végig a gyermeki izgalmat, versengést, majd örömöt, ahogyan a célba érkezéskor minden lurkó nyakába befutóérem, kezébe pedig Viwa vitaminvíz, nagykállói alma és a Raiffeisen Bank felajánlásából egészséges gyümölcsszelet került. A három futam közel 250 teljesítője szépen megalapozta a buli hangulatot, sok gyermek és család öltött színes, feltűnő jelmezt, érkezett éppen kifestve vagy akár élt az arcfestés lehetőségével a KÖSZI épületében.

 

Mi is mindig igyekszünk fejlődni és előrelépni a szervezésben, éppen ezért újjáélesztettük a „duplakapus” rajt-cél rendszert, hogy összevonhassuk a 7, a 14 és a 21 km-es futam résztvevőit és egyszerre, egy időben teljesíthető legyen az 1, 2 és 3 körből álló táv. Talán nem is kell részletezni, hogy mekkora tömeg melegített a KÖSZI előtti területen Szőke Fanni intelmei alapján és hány zónában tudott elrajtolni a „buli hadsereg”, akik elindítását Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője vállalta magára és akik immár testközelből megtapasztalhatták a föld alatti futódisco-t, hiszen útjuk, ha nem is egyenesen, de előbb-utóbb a pincerendszerbe vezetett.

A több mint 1100 fős mezőnyben számos bajnok, ismert médiaszereplő is jelen volt: az Ötpróba nagykövetei közül 7 km-t futott Nyári Dia színésznő, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Gajdos Tamás rádiós és televíziós műsorvezető, de Szabó Gabriella szintén háromszoros olimpiai bajnok kajakos és Zacher Gábor toxikológus is a minimaratont választotta, egyedül Trokán Anna színésznő vállalt még egy körrel többet, ő a 14 km-es távnak vágott neki.

A szépszámú mezőny teljesítése alatt Kőbánya parkjai és az alagútrendszer „teltházzal” üzemelt, a versenyközpont viszont ezzel ellentétben egy kicsit megüresedett, de az ünneplésre itt is volt ok, hiszen ekkor került sor az ovis, sulis és családi futamok eredményhirdetésére. A kategóriák dobogós helyezettjei, oklevéllel, arany, ezüst és bronz medáliákkal, illetve a Raiffeisen Bank, a Merkapt Zrt., a Hoptop Brewery és az Ötpróba által összeállított ajándékcsomaggal gazdagodtak, melyeket Ujvári Izabella, válogatott footgolf játékos, Ötpróba nagykövet adott át a leggyorsabbaknak.

A Merkapt Zrt. kitelepülése az épületben üzemelő arcfestés mellett igen látogatott helyszín volt, hiszen a résztvevők különböző disco kellékekkel és öltözékekkel ruházhatták fel magukat, hogy aztán egy selfiegép segítségével megörökítsék a futódisco legjobb pillanatait és haza is vigyék azokat papírképek formájában.

Mindemellett a versenyre jelentkezők és kísérő családjaik, ismerőseik, barátaik a Viwa Vitaminwater standjánál megkóstolhatták a legújabb víz vagy éppen tea ízeket és előre vagy utántölthették energia raktáraikat.

Már-már kezdett egyensúlyba kerülni a már teljesítők és a még futás/túra előtt állók létszáma, amikor is megkezdődött a legnagyobb létszámú „egyedüli” táv mezőnyének mozgolódása, hiszen kétségkívül a legtöbb jelentkezés mindig a 4,3 km-es, alagút körre érkezik.  Ez egyetlen kör, 2 km-en a földfelszín felett és 2,3 km-en a föld alatt, de mennyi-mennyi élményt és behatást jelent ez ebben a 40 percben.

Ezen a ponton fontos hangsúlyoznunk, hogy felettébb boldoggá tesz minket minden apró a tematikánkhoz illő eszköz, kellék, smink, jelmez, paróka, szemüveg viselése, ami csodásan és egyben mókáson visszaköszön a fotókon, videókon, ezek tudnak ám a leginkább szimbiózisba kerülni a mi fantáziavilágunkkal, amit megálmodunk a föld alá.

Hálából jön egy kis kulisszatitok. 🙂 Sosem szeretjük előre hangoztatni és elárulni az adott tematika „titkait”, de mivel már az esemény lezajlott, betekintést engedhetünk a pincerendszer installációiba és effektjeibe.

Nincs disco DJ nélkül, ez fix. Nincs disco táncosok nélkül, ez is megkérdőjelezhetetlen. Nincs disco sötétség és lézerek, LED fények nélkül, ez is pipa. Igaz, ez egy egészen „meredek és extrém” futódisco volt, hiszen víz, sár, csúszós és nedves talaj, gyér fényviszonyok és néha-néha egy kis torlódás tapasztalható volt, de nem is ígértünk „unalmas” utcai futóversenyt, aszfaltos, végig egyenletes talajon, napsütésben és reflektorfényben. 🙂

 

Mindezeket élte át több sportoló példakép és ismert közéleti személyiség is, hiszen a közel 700 fős mezőnyben teljesített az Ötpróba nagykövetei közül Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Cseh László olimpiai ezüst – és bronzérmes úszó, de ezen a távon mérette meg magát az Ötpróba csapatából ügyvezetőnk Szemán Róbert és projektvezetőnk Dr. Szélpál Tamás is. Továbbá együtt harcolt és küzdött a résztvevőkkel Molnár Andrea táncművész és Martin Anett személyi edző, gyógytornász is, aki egyszer már „túlélt”, hiszen Ő a 2023-as Survivor TOP4 versenyzőinek egyike.

És, ha már túlélés, kora délutánra egyetlen táv maradt hátra a programból, a 2,2 km-es Try Hard, azaz egy extrém kihívást nyújtó akadályfutás. Még mielőtt azonban belevetettük magunkat az utolsó rajtba, természetesen Ujvári Izabella és Storcz Botond Ötpróba nagykövetek közreműködésével díjazásra kerültek a lezajlott távok kategóriás helyezettjei, akik megérdemelten vették magukhoz az oklevelet, az arany, ezüst és bronzérmeket, illetve a támogatóink által felajánlott ajándékcsomagokat.

Visszakanyarodva a Try Hard-hoz, nem tűnik különösebben teljesíthetetlennek ez a 2,2 km-es „kis szakasz”, de mi annál nehezebbre csináljuk ezt, hogy igenis meg kelljen dolgozni azért a „platinalemez” befutóéremért és a jóleső frissítésért. Itt most tényleg minden is volt: gátfutás, kúszás-mászás teherautó, háló alatt, szlalomozás hordók között, szökdelés autógumikban, ugrálás-átmászás raklapokon és még megannyi „vér és verejték”. Ez megint egy kicsit „bensőségesre” sikerült, de talán már ennyi szervezési és szakmai érdekesség kiadható. 🙂

Egy szó, mint száz, nagyon büszkék vagyunk Mindenkire, aki futott, túrázott, bulizott, tombolt, aki felszabadultan, örömmel, mosolyogva élvezte a futódisco-t, aki megcsinálta, aki legyőzte saját magát, aki feszegette a határait, aki „érezte a ritmust”. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik rövid vagy hosszú évek óta velünk vannak, a mi versenyeinket választják, és természetesen nem mehetünk el szó nélkül „elsőbálozóink” mellett sem, akik bakancslistás eseményként most kipipálták a Föld Alatti Futást!

Szívből gratulálunk Mindenkinek és köszönjük Nektek!

Köszönjük támogatóinknak:

Merkapt Zrt., Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat, Mészáros és Mészáros csoport, Raiffeisen Bank, VIWA Vitaminwater, Nagykálló alma.

November 9-én, a Halloween Run eseményünkön ismét „összefutunk”!

 

Fotók: Aurora Productions – Dénes